Lånevillkor

Sök böcker, tidskrifter, filmer, tv-spel mm.

Våra lånevillkor

Efter beslut i Kultur- och fritidsnämnden kommer avgifter för försenade och förkomna medier att justeras på biblioteken i kommunen. De nya avgifterna kommer att gälla från 2018-06-01.

 

Våra lånevillkor (Svenska)

Our lending conditions (English)

Våra lånevillkor (Arabiska)

Våra lånevillkor (Persiska)

 

Skaffa bibliotekskort

Det är gratis att skaffa bibliotekskort. Du måste visa legitimation för att skaffa bibliotekskort men behöver inte ha ett fullständigt personnummer. Bibliotekskortet kan användas på alla bibliotek i Nässjö kommun. Du är ansvarig för alla lån som registrerats på ditt kort. När du skriver på ditt bibliotekskort förbinder du dig att följa bibliotekets lånevillkor. Meddela biblioteket om du har tappat ditt kort, då spärrar vi det så att ingen annan kan använda kortet. Det kostar 20 kr att ersätta ett borttappat eller trasigt bibliotekskort. 

Barn som fyllt 5 år kan få ett eget bibliotekskort. Barn under 16 år måste ha med vårdnadshavare eller god man för att skaffa bibliotekskort, vårdnadshavare/god man måste då visa legitimation. Vårdnadshavare/god man ansvarar för barnets lån.

När du skaffar bibliotekskort får du en fyrsiffrig pinkod. Pinkoden behöver du för att låna i utlåningsautomaterna, boka dator samt logga in på Mina sidor på vår webbplats. 

Ansök om bibliotekskort.


Att låna och reservera

Allt är gratis att låna på biblioteket. 16-årsgräns gäller för att få låna film och spel. Du kan låna och återlämna på alla bibliotek i Nässjö kommun, du kan tex låna på stadsbiblioteket och återlämna i Bodafors. Det är gratis att reservera böcker och andra medier. Även fjärrlån är gratis. När din reservation finns att hämta får du ett meddelande med e-post eller brev. På stadsbiblioteket får du med ett löpnummer som används för att hitta din reservation på biblioteket. Du har 1 vecka på dig att hämta din reservation, sedan plockas den bort. 


Lånetider

Böcker och ljudböcker: 4 veckor (2 veckor om det är reservationskö)

Film: 1 vecka (max 5 filmer/gång)

Spel: 2 veckor (max 2 spel/gång)

Tidskrifter: 1 vecka på stadsbiblioteket, 2 veckor på biblioteksfilialerna (senaste numret är inte till hemlån)

Fjärrlånade medier har särskilda lånetider.

Du kan göra omlån högst 3 gånger om ingen annan står i kö. Du kan göra omlån via e-post, telefon eller på vår webbplats. Både stadsbiblioteket och biblioteksfilialerna (utom Bodafors) har återlämningsfack utanför biblioteket där du kan återlämna dina medier. Lån som läggs i facket efter stängningsdags återlämnas nästkommande vardag.


Förseningsavgifter

Glömmer du att återlämna i tid får du betala en förseningsavgift. 

5 kr/dag för alla medier

Inga förseningsavgifter på barn- och ungdomsböcker. 

Förseningsavgifter betalas på biblioteket, på stadsbiblioteket kan du betala med kort eller Swish men biblioteksfilialerna tar endast kontanter. Om din avgift överskrider 100 kr spärras ditt bibliotekskort och när du har betalat hela skulden och kontot har nollställts, kan du låna igen. 

Meddela oss om du vill få övertidsvarningar. Då får du ett meddelande via e-post ett par dagar innan lånetiden går ut. Övertidsvarningen är en hjälp för dig, du är fortfarande ansvarig för att lånen återlämnas i tid. 


Ersättning av försvunna eller förstörda medier

Om du tappar bort, skadar eller förstör medier som tillhör biblioteket blir du ersättningsskyldig. Försvunna eller skadade medier tillhör biblioteket även efter det att ersättningskostnaden har betalats. Du får två påminnelser om ej återlämnade lån, därefter skickas en räkning ut.

Böcker och ljudböcker för vuxna: 300 kr

Böcker och ljudböcker för barn: 200 kr

Talbok: 200 kr

Tidskrift och pocket: 100 kr

Film och spel: 600 kr (pga utlåningsrättigheter)

Ej uthämtat fjärrlån: 50:-

Spärrgräns: 100 kr

På särskilt värdefulla medier, samt fjärrlån, beräknas ersättning i varje enskilt fall.

Nässjö stadsbibliotek


Annebergs bibliotek

Annebergs bibliotek


Bodafors bibliotek

Bodafors bibliotek


Forserums bibliotek

Forserums Bibliotek


Malmbäcks bibliotek

Malmbäcks bibliotek