E-böcker

E-böcker

Vi rekommenderar i första hand att du läser e-böcker via appen Biblio. Läs om Biblio här.

E-böcker i pdf-format går däremot inte att läsa via Biblio. De lånas via bibliotekets hemsida och läses i läsprogram, så som PocketBook.

Läs e-böcker i andra appar

1. Installera läsprogram 

Innan du kan börja ladda ner e-böcker behöver du installera ett läsprogram som kan läsa e-böcker. Vi rekommenderar följande (samtliga är gratis):

För dator (PC/Mac)Adobe Digital Editions (hämtas via länken).

 

För surfplatta/telefon:

Ladda ner PocketBook Reader för iPhone/iPad 
Ladda ner PocketBook Reader för Android

Ladda ner Aldiko för iPhone/iPad
Ladda ner Aldiko för Android

Ladda ner Bookari för iPhone/iPad
Ladda ner Bookari för Android

 

OBS! Angående Bluefire Reader: Vi har tidigare rekommenderat läsprogrammet Bluefire Reader. Numera finns inte appen alls att ladda ner till Android, till iPhone/iPad kostar appen 50 kr. Har du redan appen nedladdad kan du fortsätta använda den gratis.

För Windows finns i dagsläget inte någon funktionell app för att ladda ner e-böcker. Däremot går det att läsa e-böcker strömmande. 

 

2. Skapa ett Adobe ID

Skapa ett Adobe ID

Första gången du öppnar läsprogrammet måste du auktorisera din enhet (dator/surfplatta/telefon) med ditt Adobe ID under Inställningar/Settings, Accounts, Adobe DRM. Du kan sedan läsa dina e-böcker på upp till sex olika enheter genom att auktorisera dem med samma Adobe ID.

 

3. Låna e-böcker

 • Sök upp boken du vill låna.
 • När du är inloggad får du ett eller fler av följande alternativ (vi rekommenderar EPUB när detta alternativ finns):
 • Låna: Ladda ner (EPUB): Standardformat för e-böcker. Texten anpassar sig till den skärmstorlek och textstorlek du använder.
 • Låna: Ladda ner (PDF): Statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek. Kan bli svårläst på mindre skärmar.
 • Låna: Läs strömmande: En del e-böcker finns att läsa strömmande. Tänk på att du måste vara uppkopplad mot internet när du läser strömmande e-böcker. E-boken öppnas direkt i din webbläsare, du behöver alltså inte installera något läsprogram. 
 • Klicka på Öppna: Ladda ner.
 • Välj vilket läsprogram du vill öppna e-boken i. (Öppnas inte e-boken, kolla så att du verkligen är inloggad med ditt Adobe ID i läsprogrammet, se E-böcker med kopieringsskydd.)

OBS! Med Apples senaste operativsystem iOS 13.1.2 går det inte längre att direkt välja läsprogram. Gör istället så här:

I Safari:

 • När du klickar på Öppna: Ladda ner får du frågan Vill du hämta "URLLink.acsm"? Klicka på Hämta.
 • Klicka på den blå pilen längst upp till höger på skärmen, bredvid adressfältet.
 • Klicka på filen du hämtade.
 • Klicka på Dela-symbolen längst upp till höger på skärmen (ruta med en pil uppåt).
 • Välj vilket läsprogram du vill öppna e-boken i (kan finnas under Mer).

I Chrome:

 • När du klickar på Öppna: Ladda ner syns länken längst ner. Klicka på Ladda ned.
 • Klicka på Öppna i...
 • Välj vilket läsprogram du vill öppna e-boken med (kan finnas under Mer).

 

Läsplattor

Med undantag för Amazon Kindle går bibliotekets e-böcker i regel att läsa i de läsplattor som finns att köpa. Amazon Kindle är i första hand framtagen för att läsa böcker sålda genom Amazon och kan inte hantera de kopieringsskydd som används av svenska bibliotek. Om du har en Kindle Fire-surfplatta kan du dock installera läsprogrammet Aldiko och sedan hämta böcker till den på samma sätt som till andra Androidapparater.

För läsplattor som inte kan ladda ner direkt från nätet måste du först ladda ner boken till din dator för att sedan lägga över den till din läsplatta därifrån. Det gör du via programvaran Adobe Digital Editions eller, om du har en läsplatta från Sony, Sony Reader. (Har du problem med att ladda ner e-böcker till läsplatta från Sony?)

 

E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har skydd som gör att de inte kan skrivas ut, skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Kopieringsskyddet heter DRM (Digital Rights Management). Du behöver därför ha ett användarkonto hos Adobe, för att kunna läsa bibliotekets e-böcker, ett Adobe ID.

Språk