E-böcker

Sök e-medier

E-böcker

Kom igång med e-böcker

1. Installera ett läsprogram.

Innan du kan börja ladda ner e-böcker behöver du installera ett läsprogram/en app som kan läsa e-böcker. Läsprogrammet är gratis. Vi rekommenderar följande läsprogram/appar:

För dator (PC/Mac)Adobe Digital Editions (hämtas via länken)

För iPad/iPhone: Bluefire Reader (hämtas från App Store)

För Android: Aldiko (hämtas från Google Play)

För Windows finns i dagsläget inte någon funktionell app för att ladda ner e-böcker. Däremot går det att läsa e-böcker strömmande. 

 

2. Skapa ett Adobe ID.

Första gången du öppnar läsprogrammet ombeds du att auktorisera din enhet (dator/surfplatta/smarta telefon). Klicka annars här. Välj att skapa ett Adobe ID. Du kan sedan läsa dina e-böcker på upp till sex olika enheter genom att auktorisera dem med samma Adobe ID.

Nu är du redo att börja låna e-böcker via bibliotekets webbplats!

Detta behöver du alltså endast göra en gång, i fortsättningen går du direkt till bibliotekets webbplats och lånar e-böcker. 

 

Låna e-böcker 

  1. Du söker fram e-böcker i vår bibliotekskatalog, du kan söka på författare, titel eller ämne. Så länge du håller dig på fliken "E-biblioteket" söker du endast bland våra e-medier, du ser det genom att det står "Sök e-medier" i sökrutan. 
  2. Klicka på titeln på den e-bok du vill låna.
  3. Logga in med lånekortsnummer/personnummer samt pinkod. 
  4. När du är inloggad får du ett eller fler av följande alternativ (vi rekommenderar EPUB när detta alternativ finns):

Ladda ner (EPUB): EPUB är standardformatet för e-böcker. EPUB är ett så kallat flödande format, vilket gör att texten hela tiden anpassar sig till den skärmstorlek och textstorlek du använder. Detta gör att böcker i EPUB är mycket väl anpassade för att läsas på surfplattor eller telefoner.

Ladda ner (PDF): PDF är digitalt format som i första hand är avsett för utskrift men som även används för e-böcker. PDF är ett statiskt format, vilket innebär att sidan ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan bli svårläst på mindre skärmar.

Läs strömmande: En del e-böcker finns att läsa strömmande. Tänk på att du måste vara uppkopplad mot internet när du läser strömmande e-böcker. E-boken öppnas direkt i din webbläsare, du behöver alltså inte installera något läsprogram. 

OBS! Lånetiden för e-böcker är 28 dagar. När lånetiden gått ut slutar e-boken automatiskt att fungera, e-boken blir låst och kan inte längre öppnas. Den låsta e-boken ligger dock kvar i ditt läsprogram även efter att lånetiden gått ut. För att ta bort e-boken välj ”Radera”, välj INTE ”Återlämna”. Gör så här för att radera en e-bok. Det går inte att återlämna e-böcker innan lånetiden gått ut. Vissa läsprogram har en funktion för återlämning men funktionen har ingen koppling till biblioteket, e-boken blir alltså inte återlämnad hos biblioteket utan låser endast e-boken så att den inte kan öppnas igen.

Läsplattor

Med undantag för Amazon Kindle går bibliotekets e-böcker i formaten EPUB och PDF i regel att läsa i de läsplattor som finns att köpa. Amazon Kindle är i första hand framtagen för att läsa böcker sålda genom Amazon, och kan inte hantera de kopieringsskydd som används av svenska bibliotek. Om du har en Kindle Fire-surfplatta kan du dock installera läsprogrammet Aldiko och sedan hämta böcker till den på samma sätt som till andra Androidapparater.

För läsplattor som inte kan ladda ner direkt från nätet måste du först ladda ner boken till din dator för att sedan lägga över den till din läsplatta därifrån. Det gör du via programvaran Adobe Digital Editions eller, om du har en läsplatta från Sony, Sony Reader. (Har du problem med att ladda ner e-böcker till läsplatta från Sony?)

Mina sidor

Språk Språk

Nässjö stadsbibliotek


Annebergs bibliotek

Annebergs bibliotek


Bodafors bibliotek

Bodafors bibliotek


Forserums bibliotek

Forserums Bibliotek


Malmbäcks bibliotek

Malmbäcks bibliotek