The Glass Room

I denna utställning - som vänder sig både till unga och äldre - utforskar vi hur sociala medier och nätet har förändrat vårt sätt att läsa information och reagera på den.

Lär dig varför det kan vara svårare än man tror att upptäcka 'falska nyheter', och hur begreppet 'falska nyheter' är ett lika stort problem som nyheterna den beskriver. Gör en djupdykning i 'deepfakes' videor som nu är så realistiska att de knappt går att upptäcka längre. Och ta reda på varför sociala medieplattformar har utformats för att få oss att komma tillbaka om och om igen, och hur de kan användas för att ändra våra uppfattningar.

Vad händer när vi i allt större utsträckning förlitar oss på sociala medier och internet för att hitta information? Vilken information ser vi, och vad missar vi? Hur vet vi om en bild eller tweet är äkta och sanningsenlig? Och vad kan vi göra om vi är osäkra?

Information färdas snabbt och lätt, kanske lite för lätt, och den når världens alla hörn. Vi har ännu inte helt analyserat och förstått hur denna hastighet och förstärkning påverkar sociala, politiska och kulturella frågor.

Vi har inte bara tillgång till fler kanaler där vi kan ta emot och dela innehåll, sättet som innehållet når oss på har också förändrats: från nyhetsflöden till influensers; människorna och metoderna inblandade i framställandet, överförandet och förvarandet av information och data har flerdubblats, för att inte tala om mängden företag som tjänar stora pengar på det.

När alla dessa faktorer slås samman kan det vara svårt att utläsa fakta från fiktion, vilka källor man kan lita på och vilka man ska se upp för.

 

►►► BESÖK UTSTÄLLNINGEN

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Glass Room Misinformation Edition, Svenska undertexter / Swedish subtitles from Tactical Tech on Vimeo.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

DATA DETOX KIT

Enkla sätt att ta kontroll över din digitala integritet, din säkerhet och ditt välmående på nätet.

Genom att följa denna Data Detox får du en inblick i vad som händer med din smartphone-data och en chans att steg för steg ta kontroll över den data du lämnar efter dig på nätet.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

TESTA DIG SJÄLV

 

Fake or Real

Quiz!
Testa din förmåga att se skillnad på äkta och manipulerad information.

En droppe i havet

Quiz!
Hur kan din personlighetsprofil påverka de politiska annonser du får?

Doublecheck

Quiz!
Visar hur lätt det är att ta bilder ur sitt sammanhang och använda dem för att sprida felaktig information.

Deepfakelabbet

En djupdykning i hur deepfake-teknik kan programmeras för att lura oss. 
Går till botten med mysterierna kring deepfakes. 

 

Sök

Språk