Dagstidningar

Dagstidningar

Papperstidningar

Stadsbibliotekets dagstidningar sparas i sju dagar i lådorna på tidningsavdelningen, därefter förvaras de i magasinet i ytterligare tre veckor. Säg till personalen om du önskar läsa dagstidningar från magasinet.

Dagstidningar får inte lånas hem utan kan endast läsas på plats i biblioteket. 

Dagstidningar på biblioteken i Nässjö kommun

 

Digitaliserade dagstidningar

Svenska dagstidningar

Kungliga bibliotekets söktjänst för digitaliserade dagstidningar.
Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen och Svenska Dagbladet är fullständigt digitaliserade. Dessutom finns ytterligare ca 700 tidningstitlar som i olika grad digitaliserats. Tjänsten fylls ständigt på med både äldre titlar och nytt material för titlar som fortfarande utkommer. Tidningar som är äldre än 115 år kan du ladda ner och läsa hemifrån, det beror på att de inte längre är skyddade av upphovsrätt. Tidningar som är nyare än 115 år kan endast läsas på Kungliga biblioteket.

 

Mikrofilmade dagstidningar

Det är tyvärr inte möjligt att läsa mikrofilmade dagstidningar på biblioteken i Nässjö, vi hänvisar istället till Jönköpings stadsbibliotek. I Arkivhuset som är sammanbyggt med Jönköpings stadsbibliotek hittar du arkiv- och släktforskarsalen. Där finns en mikrofilmläsare som går att boka. Där hittar du även lokala dagstidningar på mikrofilm. Övriga mikrofilmade dagstidningar går att beställa som fjärrlån via Jönköpings stadsbibliotek.

Mer information finns på Biblioteken i Jönköpings webbplats

Kungliga biblioteket (KB) började digitalisera sina dagstidningar 2014 men har mikrofilmat tidningar sedan 1940-talet. Från och med 1979 hade KB i uppdrag att löpande mikrofilma samtliga då utkommande svenska dagstidningar, den löpande mikrofilmningen avslutades 2013 och svenska dagstidningar för tiden 1979-2013 finns alltså fullständigt på mikrofilm.

Vilka dagstidningar som finns digitaliserade och mikrofilmade kan du se här: Tidningsfilm

Språk