Månadens författare

Camilo José Cela

Bild: Nobelstiftelsen

Camilo José Cela föddes 1916 i El Padrón, en liten by i nordvästra Spanien, och avled i Madrid 2002 som en både respekterad och omstridd författare. Han hör till de mest uppskattade spanska författarna, men för sin utmanande och fräna realism fick han utstå skarp kritik från vissa håll.

Debutromanen Pasqual Duarte gavs ut 1942 och fick stort genomslag och väckte skandal i litterära kretsar. Den handlar om en ung man som sitter fängslad i väntan på att dödstraffet ska verkställas. Döden tog dem han älskade mest och hatet drev honom till mord. En stark berättelse om en man som är hårt prövad av livet.

Bikupan skrevs klart 1951 och publicerades först i Buenos Aires, eftersom censuren i hemlandet var hård och stoppade utgivningen, trots att romanen inte direkt angriper makten.

I romanen får vi följa ett myller av människor under några kalla decemberdagar 1943 i Madrid. Navet i romanen är Donã Rosas kafé – Bikupan – dit folk från alla samhällsklasser söker sig. Det är uppkomlingar och välbeställda, sargade och utsatta människor vi möter. Celas berättande ligger nära det muntliga och han växlar ledigt mellan de olika karaktärerna som kommer och går genom romanen.

Camilo José Cela tilldelades Nobelpriset i litteratur 1989.

Stor litteratur är sällan litterär – det är Celas författarskap ett bevis på.

 

Läs mer om Camilo José Cela 

Månadens författare

34702
Av: Cela, Camilo José
7979
Av: Cela, Camilo José
27365
Av: Cela, Camilo José

Sök

Språk